Aftershokz Aeropex | De meest transparante headset
Stacks Image 437

Aftershokz Aeropex

De headset die je niet afsluit van de omgeving

In 2013 lanceerde Aftershokz de eerste hoofdtelefoon die geluid naar de hersenen brengt via de schedel en niet via de gehoorgang. Een revolutie die zijn herkomst vind in gehoorapparaten. De toepassing is uniek: je hoort geluid zonder dat er iets in of op je oor zit. Perfect dus voor sporters. Je kan muziek en radio luisteren en toch alles om je heen horen. Een unieke ervaring met veel meer mogelijkheden ontdekte ik. Zeker nu de nieuwste versie echt goed klinkt, draadloos is en voorzien is van een microfoon.
Stacks Image 678

Van concept naar echt product


Eerlijk is eerlijk, de eerste Aftershokz hoofdtelefoon was een goede demonstratie van de technologie, maar kon mij niet overtuigen om zo naar muziek of radio te gaan luisteren. De geluidkwaliteit was gewoon matig. Telkens op beurzen zag ik weer een nieuwe versie. Steeds bleef ik vasthouden aan mijn eerste matige ervaring. Onterecht blijkt nu.

Onlangs was ik op de BikeMotion beurs en trof ik het merk weer. Op de stand overtuigde de verkoper mij om de nieuwe Aeropex te beluisteren. Ik was verbluft! 'Komt dat geluid niet uit een speakertje?’ was mijn vraag. Nee dus. De kwaliteit van het geluid wat je via botgeleiding waarneemt is werkelijk een wereld van verschil met de eerste generatie. Muziek klinkt redelijk goed en spraak zoals podcasts, radio of een telefoontje zijn supergoed te verstaan. En dat terwijl alles om je heen goed te horen is. Noisecanceling hoofdtelefoons sluiten je geheel af van de omgeving. Dat is soms onwenselijk en kan zelfs gevaarlijk zijn. Daarom zit daar dan weer technologie in om met microfoons de omgeving transparant te laten doorklinken. Biij de Aftershokz technologie is transparantie standaard. Er zit niets in je oren, dus je hoort alles van de omgeving. Het geluid via de Aeropex komt additioneel als geluid binnen en overstemt niet het omgeving geluid. Je moet het ervaren om het te geloven. De kwaliteit is goed, maar mist echt laag en hoog. Bij klassieke muziek met violen mis je niets, maar Billie Eilish mist echt wel wat. Overigens werkt de hype van nu, 8D audio, ook goed op deze headset.
Stacks Image 684

Unieke technologie

Het unieke van de door Aftershokz toegepaste technologie is dat er geen speaker in de headset zit. Een membraan geeft trillingen direct aan de schedel door. Daardoor hoort iemand die naast je zit, echt helemaal niets! Aftershokz promoot hun producten al sinds de lancering als ideaal voor sporters. De Aeropex is zelfs bestand tegen zweet en water, al zijn ze niet bedoeld om mee te zwemmen. Maar wie podcasts of muziek of wil luisteren in de trein of andere ruimte zonder de omgeving tot last te zijn, dan werkt dit perfect. Je blijft ook in contact met de omgeving omdat je alles om je heen hoort. Ook handig op kantoor of, nu iedereen thuis zit te werken, voor het thuiskantoor. De ingebouwde microfoon maakt de headset ook geschikt voor bellen. Onderstaand een opname die goed weergeeft wat de audiokwaliteit is. Het is geen hifi maar prima te gebruiken voor diverse andere toepassingen.
Stacks Image 688

Comfortabel en veelzijdig


De Aeropex zit erg prettig. Een klein nadeel is dat door de techniek er een goede verbinding met de kaken nodig is. Daarom staat de hoofdband op spanning en steekt de band iets achter de schedel uit. Bij lopen, fietsen of zittend werken is dit geen enkel probleem. Alleen liggen of met het hoofd in een luie stoel rusten met de headset gaat niet. Dan drukt het de headset naar voren en verliest het de goede verbinding met de kaken. Als Aftershokz daar nog een oplossing voor vindt, dan wint deze technologie aan toepassingsmogelijkheden. Wat Aftershokz nu al zou kunnen doen voor een nieuwe versie is zorgen dat de headset met twee apparaten verbonden kan worden. Dan kan je de headset verbinden met de computer en de telefoon. Iets wat voor een headset voor kantoor en thuiswerken wel handig is. Ik verbind de Aeropex nu met de computer en als de telefoon gaat dan houd ik de telefoon gewoon tegen het oor. Ja want dat kan immers onder de gehoorgang vrij is.
© 2004-2022 ID-Tank