Mei Gadget | The Gadgetman


Sony_DSC_TX30_Waterproof


De Sony TX30


de handigste kleine camera
In een tijd waar de smartphone de compact camera bijna heeft verdrongen, komt Sony met een aantal fraaie kleine camera’s. De TX30 is één van de kleinste camera’s. Het dunne ontwerp laat hem in elke broek-/borstzak verdwijnen. De troef van de camera is het waterdichte ontwerp. Op het eerste gezicht lijkt de TX30 de ideale camera voor op reis. Of is een smartphone toch voldoende?

Wanneer je met de TX30 filmt of fotografeert, denken de omstanders vaak dat je met een kleine smartphone alles vastlegt. De TX30 is nog kleiner en dunner dan zijn voorgangers; de TX10 en TX20. Deze camera’s blonken al uit in goede foto’s uit een kleine camera. Vreemd genoeg was de TX20 minder imposant dan het oer ontwerp de TX10. Met name de lichtgevoeligheid was een stapje teruggegaan. Met de TX30 poetst Sony de kleine teleurstellingen van de TX20 weg. Tot de zon ondergaat zijn de beelden uit de TX30 ronduit prima. Natuurlijk zijn ze geen match met een DSLR camera of de duurdere RX100 van Sony. Bij matige lichtomstandigheden moet de intelligentie in de camera flink aanpoten om de beelden aardig houden. Flitsen maakt de foto’s niet veel fraaier. De flexibele flits die de RX100 zo uniek maakt, ontbreekt. Maar het kleine flitsje is wel beduidend beter dan de ledjes in veel smartphones.

dsc_tx30__right_freezeproof_orange_jpg


De spreuk: “de beste camera is de camera die je altijd bij je hebt” maakt van de TX30 een onbetwiste winnaar. Wij hebben geen vergelijkbare kleine camera getest die zulke fraaie beelden kon toveren uit zo’n kleine behuizing. Het grote aanraakgevoelige scherm geeft duidelijke informatie over de vele instellingen. Diverse automatische functie zijn voorgebakken voor bijvoorbeeld: glamour fotografie; wazige achtergrond; sportfotografie en ga zo maar door. Sony was de eerste fabrikant met een automatische functie voor panorama foto’s die naadloos een breed beeld vastleggen. Zelfs wanneer er bewegende objecten in het panorama beeld staan, is het eindresultaat vaak naadloos en oogt onbewerkt.

Maar met een moderne smartphone kan je ook fraaie foto’s maken en zijn panorama foto’s ook een fluitje van een cent geworden. Er zijn zelfs ook fraaie waterdichte telefoons zoals de Xperia X van Sony zelf. Wat is dan de toegevoegde waarde van zo’n klein waterdicht cameraatje? Allereerst is het de lange batterijduur. Gebruik een smartphone intensief en hij is leeg. De TX30 blijft op een reis bij normaal gebruik een week fotograferen en filmen. Daarnaast is het microSD geheugen geheel te gebruiken voor fotograferen en filmen. Zoomen doe je met een knop en in de camera zoomt het optische systeem tot 5 keer in zonder kwaliteitsverlies. Bij het filmen merk je goed de stabilisatie in de camera. Lopend filmen gaat prima en is met een smartphone ronduit ondenkbaar. Het beeld is iets meer groothoek dan bij de dure smartphones.

sony_tx30_2
Conclusie
Natuurlijk is tegenwoordig prima te fotograferen en filmen met een smartphone, maar de kwaliteit haalt het niet met de TX30. Video vastleggen met de TX30 is voor veel gebruikers voldoende en vergelijkbaar met een goedkope HD camcorder. Het kleine ontwerp van de water en vorstbestendige behuizing maken de TX30 het perfect reismaatje. Voor het eerst past Sony eindelijk een gewone USB laad aansluiting toe. Perfect voor de reiziger die niet met laders wil zeulen en wellicht een solar lader gebruikt. Een flexibele flitser ala het ontwerp van de RX100 en GPS tracker hadden de TX30 perfect gemaakt. Er blijft dus nog iets te hopen, maar de TX30 is onbetwist een schot in de roos voor diegene die altijd een cameraatje bij zich wil hebben.Clicky Web Analytics