Juli Gadget | The Gadgetman

Laat zien waar je geweest bent!

Sony en Gisteq GPS trackers voor reisfoto’s

Was die foto nou in Florence of Pisa?

Vakantietijd is aangebroken en 70% van de Nederlanders trekt er op uit. Bij terugkomst voor menigeen geen bezoek meer aan het fotolaboratorium, maar direct de plaatjes bekijken op de computer. Alleen met die digitale camera’s fotograferen we ons suf. Het geheugen kost ook vrijwel niets meer. Dus met 8GB 1300 tien megapixel foto’s schieten is geen kunst meer. Het is eerder de kunst om alleen de echt fraaie foto’s te bewaren en de rest weg te gooien. Dan zit je met die verzameling fraaie plaatjes. Maar waar was die foto ook al weer genomen? Tja dat is een week na de reis nog wel helder, maar niet meer na een paar maanden, laat staan na een paar jaar. Daar is gelukkig nu een oplossing voor: de GPS tracker.

GeoCoding
De digitale camera slaat al in het foto bestand de datum en tijd op van het moment van opname. Uiteraard is het wel zaak de camera tijd goed in te stellen. Let op bij het reizen naar andere tijdzones! De GPS tracker is géén hulp middel om de weg te vinden, noch is het een traceer apparaat voor anderen om te zien waar jij bent. Een GPS tracker is een antenne met een geheugenchip. De antenne zoekt naar GPS satelieten. Wanneer de tracker aanstaat slaat het de tijd en de kaartpositie op in een bestand. Het resultaat is in het apparaat een bestand waarin staat waar het apparaat was op welke tijd. De Sony GPS-CS1 en Gisteq Phototrackr zijn min of meer vergelijkbaar en werken beide met Windows en Mac. Speciale software brengt vervolgens de lokatie informatie over naar de geselecteerde foto’s. De lengte en breedte graad informatie kan vervolgens in de JPG afbeelding opgeslagen worden, net zoals de datum en tijd al is vastgelegd. Vanaf nu is de foto voorzien van geografische informatie ofwel geocode. Nu is er software nodig op de foto’s op een kaart te tonen. Dat kan vaak met meegeleverde software of google earth, google maps of zelfs Flickr. Het Windows en Mac programma JetStudio is gratis en kan zowel het coderen als tonen. Voor een klein bedrag is het ook mogelijk om er diverse exports en websites automatisch mee te maken.

Herbeleving
Een bestand met geocode en een website met vlaggetjes van de lokaties is een ongelooflijke extra beleving. Neem nu de vakantie foto’s. Waar ben ik precies geweest? Waar was die foto? De foto’s van mijn motortrip door Schotland werd intenser in de herbeleving door de geocodering. Zijn we zo Noordelijk geweest? Goh was dat eigelijk heel dicht bij Loch Ness etc.

Geocodering is een absolute aanrader en niet ingewikkeld. Koop gewoon een GPS tracker! De Sony GPS-CS1 of de Gisteq zijn allebei een goede keuze. De Sony is echter minder makkelijk te verkrijgen omdat er een opvolger verwacht wordt. De nieuwe generatie GPS ontvangers hebben een nieuwe chipset die sneller de satelieten vindt en dus sneller na opstarten ook informatie gaat opslaan. De software is gratis en voor 25 dollar volledig op te waarderen naar een ultieme Geocoding ervaring.


The Gadgetman in Schotland


Klik hier om een automatisch gegenereerde site te zien met foto’ s van de reis en vlaggetjes waar die genomen zijn.

De Sony GPS-CS1 kost ongeveer 130,- euro; de Gisteq PhotoTrackr kost ongeveer 90 Euro.

Meer info: Gisteq site of Sony site
Clicky Web Analytics