Fijn dat je leuk kan snowboarden, maar geloven je vrienden wel dat je die zwarte helling hebt genomen? Een motortrip 10 kilometer door de middle-of-nowhere in Schotland gereden? Het is nu allemaal op film vast te leggen zonder een lastige camera in je handen. Al sinds jaren worden aktieshots in films gemaakt met camera's op een helm. Het lichaam is de perfecte schokbreker. Daardoor zijn beelden met een helmcamera vaak veel beter dan welke montage op snowboard, fiets, motor of boot dan ook. Alleen is een helm met een camera zwaar en bovendien moet de camera tegen een stootje kunnen. Al een paar jaar zijn er omgebouwde webcams te koop die vrijwel niets wegen en op een helm te bevestigen zijn. Echter is de kwaliteit vaak bagger; de bevestiging niet veilig en de camera kwetsbaar. Al deze drie punten heeft het Amerikaanse bedrijf Twenty20 met de VholdR opgelost.
Klein en robuust De VholdR is een extreem klein cameraatje in een robuuste aluminium behuizing. De bediening is uiterst simpel. Aan/uit zetten is mogelijk door de knop op de achterzijde lang ingedrukt te houden. De ledjes lichten op wanneer de VoldR aan gaat. Wanneer de leds groen zijn is de VholdR klaar voor gebruik. De twee laserpointer lichten even op zodat ook met de helm op een signaal waar te nemen is dat de camera klaar voor gebruik is. De grote schuif naar voren bewegen en de camera piept één keer en begint te filmen. De schuif naar achteren bewegen en de opname stop en twee piepjes bevestigen dat de opname klaar is. Zelf bij hoge snelheden op de motor is ondanks windruis, oordopjes en een integraal helm de piep te horen.
Slimme bevestiging De VholdR is niet alleem extreem licht maar heeft ook een uiterst slim bevestigingssysteem. Met een plaklaag wordt de basisplaat op helm of auto bevestigd. De camera schuift via een railtje op de basisplaat. Dit is een uiterst zekere verbinding. Een extra koordje is er voor het geval dat bij een val de camera toch lostschiet en dan niet verloren gaat. Fantastisch zijn de instellingen van de lens. Zo is met klittenband de verticale positive van de camera na te stellen. De horizontale positie van de lens is gewoon door de lens te verdraaien horizontaal te krijgen. De VholdR heeft zelfs twee laserstralen aan boord die 5 seconden kunnen oplichten om een indicatie te geven waar de camera naar toe richt. Al met al klopt dit systeem. Het is duidelijk dat de VholR door mensen uit de praktijk is gemaakt. De camera heeft een lithium ion batterij voor een hele dag filmen of standby staan. De beelden worden op een microSD kaart vastgelegd. De 2GB kaart is goed voor 100 minuten aktiemateriaal.
Shoot & Share De VholdR komt compleet met software om de beelden te delen met anderen op de VholdR website. Een soort youtube, maar uitsluitend met VholdR materiaal. Eén en al aktie dus. Helaas geen software voor Mac gebruikers. Het beeldmateriaal is op een Mac alleen in de professionele software binnen te halen in Final Cut Pro. Met MPEG StreamClip zijn de avi bestanden echter probleemloos om te zetten naar Quicktime of H264. Dit handige stukje software kan zelfs de 4:3 formaat beelden omzetten naar 16:9. Er is dan sprake van een kleine mate van vervorming maar de beelden zijn dan goed te integreren in HD films in iMovie. De beeldkwaliteit is minder dan een standaard camcorder. Het is wel het beste wat er met een helmcamera nu te krijgen is en zeker acceptabel. Voor internetfilms is het perfect. Voor de techneuten: de beeldkwaliteit is 640 bij 480 pixels en 30 beelden per seconde. Eén klein minpuntje kwam bij de praktijktest aan het licht: door ontbreken van een display is geen inzicht in hoeveel clips opgenomen zijn en hoeveel ruimte nog vrij is. Ook kloppen de datum en tijd niet van de aangemaakte clips. Bovendien wordt de microSD kaart niet herkend in smartphones, Garmin of Mio. Dit zijn nu net de apparaten die aktieve lui bij zich hebben en te gebruiken zijn als controle van het beeldmateriaal voordat de reis huiswaarts weer begint.
The Gadgetman in aktie
De VholdR is in de Benelux te koop en kost ongeveer 350,- euro. Meer info: VHoldR site