Maart Gadget | The Gadgetman


BACtrack hand


BACtrack ademanalyse


Alcohol controle met je iPhone
Met het Carnaval voor de deur, wellicht de nuttigste toepassing voor de iPhone: BACtrack. Hoeveel alcohol zit er in je bloed? Welk drankje heeft welk effect?

Op de CES in Las Vegas toonde het Bluetooth consortium de nieuwste toepassingen die gebruik maken van Bluetooth. Natuurlijk wemelde het er van de gezondheid sensoren. Er zijn diverse oplossingen om gewicht, slaap, stappen, bewegen, bloeddruk, hartslag, suikerwaarde etc te testen. In deze jungle aan gezondheid metingen viel de BACtrack op. Een fraai vormgegeven kastje ter vervanging van het aloude blaaspijpje.

De sensor in de BACtrack komt oorspronkelijk uit een militaire toepassing. De makers hebben de rechten van de sensoren kunnen bemachtigen en de technologie verfijnt voor het meten van alcohol in adem. Een minuscuul pompje reguleert de luchtstroom bij een adem monster. De BACtrack deelt de gegevens via Bluetooth met de iPhone (of Android) app voor analyse en melding. In koeienletters staat enkele tellen later het gemeten alcohol percentage op het display. In Nederland mag men niet meer achter het stuur kruipen met een 0,5 promillage. Na onze testavond, de start van het 2014 Carnaval, leek de waarde met 0,62 nog mee te vallen. In een duidelijke grafiek staat aangegeven hoelang het duurt voordat de alcohol weer uit het bloed is verdwenen.
imageimage-2

De BACtrack is een leuke en vooral serieuze gadget. Voor het meten van jouw eigen waardes is hij echter niet nodig. Op de site van de Jellinek Kliniek staat een tabel met exact het verwachte promillage bij het nuttigen van onze test voorraad: tien bier. Ook de afbouw tijd staat daar exact aangegeven. Om echter anderen te overtuigen dat je niet te veel gedronken hebt kan de BACtrack erg handig zijn. Bijvoorbeeld op een schoolfeest kan zo’n apparaatje veel discussies sluiten. De functionaliteit om de meting via sociale media met anderen te delen lijkt ons niet slim. Wel leuk is de optie om anoniem de meting op de zuipglobe van BACtrack te zetten. Deze site toont de recente metingen op een kaart. Nu is de kaart ook een aardig inzicht in waar de BACtrack al te koop is en waar nog niet. Nederland is nog blanco. Let overigens wel op dat op de kaart tot op huisnivo is in te zoomen. Niet echt anoniem dus.

Conclusie
De BACtrack is serieus en lijkt nauwkeurig. Voor bijna honderdvijftig Euro is het natuurlijk meer dan een gadget. Voor wie op zoek is naar een nauwkeurige meter is de BACtrack een aanrader.

Bactrack WorldView
Clicky Web Analytics