Herbeleef momenten met de Vuze 360 graden 3D camera
Stacks Image 437

Vuze 360 3D camera

De eerste goede 360 3D camera voor consumenten

Er zijn inmiddels heel wat 360 graden camera's die het mogelijk maken om alles om je heen te filmen. Maar wat ze bijna allemaal missen is het 3D beeld, ofwel diepte. De Vuze camera maakt dit nu mogelijk dankzij 8 lenzen die in 4 hoeken alles vastleggen in 4K video. Exact zoals het menselijk oog dat doet: in stereo. Zo ontstaat een 3D beeld dat je een moment kan doen herbeleven. Elke hoek heeft ook een microfoon. Het geluid komt daardoor bij afspelen ook van de kant waar je naar toe kijkt.
Stacks Image 648

360 3D

3D televisie en film blijven een unieke belevenis als de opname goed is. Enkel door het uitblijven van 3D tv uitzendingen lijkt het alsof 3D niet is aangeslagen. Niets is minder waar. Games, films en veel andere content maken gebruik van stereoscopisch beelden. Het is immers het stereo beeld wat echt dicht bij de werkelijke herbelving kan komen. Vergelijk het maar met audio. Mono leek ook heel lang de enige weg.

Gemak

De Vuze is een prachtig vormgegeven product met acht lenzen en vier microfoons. Zet de unit in een ruimte en alles wat om de camera gebeurt wordt vastgelegd. De bediening kan met een app. Je wilt immers niet altijd zelf op het beeld staan. Gelukkig is het beeld ook prima te bewerken. Zo knip je de ongewenste stukjes er uit. De makers hebben zowel een Windows als MacOS versie. Je moet in de praktijk wel rekening houden met enkele beperkingen die elke 360 camera heeft. Zo worden de beelden van de lenzen aan elkaar gelast. In de software kan je aangeven hoe je dat precies wilt doen. Omdat de camera diepte registreert, zie je het verschil tussen een lasnaad vlakbij de camera en een overlap van de lenzen op een object ver verwijderd van het camera standpunt. Dit is de enige correctie die je handmatig moet doen. Eventueel is ook het kleurbeeld aan te passen.
De makers van de Vuze camera hebben van een kleine tekortkoming een krachtig verkoop argument gemaakt. Als je 360 graden filmt, is altijd het stukje onder de camera niet scherp. Daar kan je nu jouw logo plaatsen. Kijkt iemand met een 3D bril dan naar beneden, dan ziet de kijker altijd jouw logo. Voor wie dat niet genoeg is, mag je van Vuze ook een logo op het plafond plakken. Dit zijn immers de plekken waar de 'stitching' software vaak in de knoop komt. Natuurlijk is er bij buitenopname geen probleem met de lucht, echter bij binnenopnames speelt dit. Filmen is super gemakkelijk, bewerken om een goed resultaat te krijgen is prima te doen.

Video

Let er wel op dat de videos die je online op YouTube kan zien, niet de werkelijke resolutie tonen. YouTube morrelt wat aan de kwaliteit. Jouw eigen opnames op een computer of tv zullen veel scherper zijn. Het enige minpuntje wat we kunnen bedenken is dat de Muze niet echt lekker 360 graden fotos maakt. Het apparaat zou dat technisch prima kunnen, maar alles is gericht op het filmen van clips om momenten te herbeleven.
© 2004-2022 ID-Tank