December Gadget | The Gadgetman


Samsung’s sprookje van 1001 smartphones


GalaxyNexus zijkant

Voor ieder wat wils
2011 is zonder twijfel het jaar van Samsung. Tot aan het einde van het jaar zette Apple bleef de iPhone4 de benchmark voor wat een smartphone moet zijn. Design, applicaties en multifunctionaliteit komen in de iPhone4 samen. Met de Galaxy S had Samsung een aardig iPhone alternatief. De opvolger de Galaxy S2 is zonder twijfel een waardig iPhone alternatief. Maar de Google/Samsung Galaxy Nexus doet op vele fronten de iPhone4(s) verbleken. De mini stap van Apple naar een iPhone4S is te klein om de voorsprong te behouden. De stappen die Android zet naar versie 4 zijn een verademing in gebruik. Neem bijvoorbeeld de dataverbruik monitor die nu in het systeem zit. Nooit meer onduidelijkheid over data verbruik van de telefoon en apps. Apps zijn individueel af te sluiten van stiekum gebruik van data bandbreedte op de achtergrond en zelfs te verbannen tot enkel wifi gebruik. Het risico op onverwacht hoge rekeningen door datagebruik wordt met een Galaxy Nexus beduidend kleiner. Natuurlijk zal Apple hier ook mee komen. Maar eerlijk is eerlijk dat Android nu eerder functies geeft waar de consument op wacht. Zo zijn ook met 1 vingerbeweging alle aktieve apps te bekijken en net zo gemakkelijk per app te sluiten. Nu heb je dat voor de snelheid van de Nexus niet nodig. Die blijft super snel. De Nexus is groter dan de iPhone4 maar weer net wat kleiner dan de Galaxy Note. Het formaat maakt het gebruik van een tablet eigenlijk overbodig.


Galaxy-XCover

Xcover: ruig en slim
Smaken verschillen natuurlijk. En dat is nu net wat Samsung goed begrepen heeft. Een veelvoud aan modellen verovert de markt. Voor ieder wat wils. Van sjieke S2 tot Android benchmark en de Galaxy XCover voor actievelingen. Deze nieuwste Galaxy versie is water en stof dicht en kan dus mee naar speeltuin, strand, disco toilet en wintersport. Het glas van de Galaxy XCover is 5 maal sterker dan een normale smart phone. Eén nadeel blijven de Galaxy modellen houden; mooie fotos maken is lastig. De iPhone blijft onovertroffen op dit gebied….. bleef onovertroffen. Tot de Nokia Lumia800 er was.

Galaxy Windows

Multi binnen en buiten
Nokia heeft in 2011 een fraaie stap gezet in de smartphone markt met de Lumia800. Het Windows Mobile Phone platform is sinds versie 7.5 een verademing van fris en nieuw denken. Het synchroniseert zowaar naadloos media met een Mac. Nokia belooft een vergelijkbare strategie te gaan volgen als Samsung: voor ieder een eigen model smartphone. Samsung zou Samsung niet zijn als ook qua besturingssystemen het een omnivoor strategie zou volgen. Niet alleen voor ieder wat wils qua buitenkant, maar ook van binnen. Samsung omarmt niet alleen Android en hun eigen systeem Bada, maar ook Windows Mobile Phone… Dat wordt spannend in 2012.

Als Apple niet haar zaakjes op orde krijgt met een echt nieuw model telefoon en een werkende iCloud, liggen de kansen voor het grijpen voor Samsung en Nokia. De merkentrouw in smartphoneland is immers niet zo heel hoog. En dan is daar nog Sony Ericsson. Dit merk heeft in smartphone land het marktaandeel cijfer wat Apple jaren in desktop computing heeft gehad. Dat kan nog steeds een basis zijn voor iets moois. Sony/Ericsson lijkt het nieuwe Apple aan het worden. Mooie degelijke telefoons die net iets anders durven te zijn dan de massa. Hopelijk zal het zo haar marktaandeel kunnen behouden en misschien uitbreiden.
Clicky Web Analytics