November Gadget | The Gadgetman

Mac vriendelijk filmen


Klein is fijn; snel is fijner

De Panasonic SDX1 is gemaakt voor iMovie’11
Filmen op geheugenkaartjes is inmiddels gemeengoed. Het is echter niet gezegd dat wat je filmt ook makkelijk, ongeschonden en snel in je Mac komt. Het liefst ziet Apple dat camcorders filmen in Quicktime formaat.



Quicktime voor de Pro’s met de JVC GY-HM100
In de professionele filmwereld zette JVC in 2009 de branche op zijn kop met de introductie van de GY-HM100. Deze professionele camera is de kleinste professionele video camera die in het XDCAM formaat filmt. Dit bestandsformaat is ontwikkeld door Sony en inmiddels standaard bij de pro’s. Helaas zijn de Sony pro camera’s budgettair voor veel semi-pro’s en serieuze hobbyisten onbereikbaar. Bovendien zijn veel professionele camera’s relatief groot. JVC toonde in 2009 een revolutionair ontwerp: een handzame camera die XDCAM formaat in Quicktime inpakt. Hierdoor zijn de beelden zonder conversie in Final Cut te kopiëren en direct klaar voor montage. Dat scheelt heel wat tijd. Er zijn anno 2010 zeker concurrenten voor de HM100, maar niet 1 is net zo klein en snel in de montage. In de praktijk blijkt het direct kunnen gebruiken van de camera bestanden een enorme winst in tijd en bovendien zonder kwaliteitsverlies.


iFrame voor consumenten en iMovie’11
Apple wil heel graag dat camcorders naadloos samenwerken met iMovie. Daarom introduceerde Apple ten tijde van iMovie’09 het zogenaamde iFrame. Dit is de mp4 filmstandaard verpakt in een Quicktime vriendelijk formaat. Tot voor kort was enkel Sanyo bereid om iFrame camcorders te maken. Nu is er dan de Panasonic HDC-SDX1. Dit is een mini versie van de technologie die Panasonic in de top consumenten camera’s stopt. De SDX1 is dus niet te vergelijken met Flips of andere zak video camera’s. Nee de SDX1 heeft fantastische beeldstabilisatie, een groothoeklens met tevens een flink zoom bereik en de enorm handige pre-rec functie. Al deze functies zie je niet op de Flips, MemoryCams, Picsio’s of Bloggies. De SDX1 is een serieuze beginners camcorder die dankzij iFrame (MP4 stand) naadloos werkt met iMovie. De camera is dus klein en de bestanden kunnen zonder conversie direct in iMovie voor montage. De HM100 ging in de professionele wereld de SDX1 voor. De JVC HM100 is voor professionele normen een kassucces. Zonder twijfel kan de SDX1 dat voor Panasonic in de consumentenlijn worden.


De droom van elke Mac filmer: een JVC HM100 voor het serieuze werk in FInal Cut en de Panasonic SDX1voor familiefilms in iMovie’11

Prijzen en info:
De JVC GY-HM100E kost ongeveer 3000 Euro
Meer info op de JVC site

De Panasonic HDC-SDX1 kost ongeveer 400 Euro
Meer info op de Panasonic site

Clicky Web Analytics