Jabra Eltite 85H | hoofdtelefoon met super noisecancelling
Stacks Image 437

Jabra 85H Elite, noise canceling hoofdtelefoon

Hoofdtelefoon voor de echte liefhebber

Het Deense Jabra heeft heel wat innovatie sop haar naam staan. Onder andere ‘s werelds eerste ultra-ruisonderdrukkende microfoon,’ s werelds eerste Bluetooth®-headset en’ s werelds eerste draadloze Dolby sports-oordopjes met geïntegreerde hartslagmeter. Ook met noise-canceling behoort Jabra tot het selecte groepje bedrijven dat innoveert en niet kopieert. Daar zit dan vaak wel een prijskaartje aan, maar de producten overtuigen vaak in kwaliteit. De draadloze oortjes en Revo hoofdtelefoon zijn onze favorieten. Hoe goed is de Elite 85H?
Stacks Image 655
Stacks Image 657

Vormgeving

Noise canceling hoofdtelefoons zijn vooral reis hoofdtelefoons. Immers in de trein en in het vliegtuig is noise canceling haast noodzaak voor een prettige reis. Daarom is het belangrijk dat de hoofdtelefoon prettig draagt, niet te veel uitsteekt en vooral klein op te vouwen is. De Elite 85H voldoet aan al deze eisen. Door de schelpen in te draaien en zo de hoofdtelefoon plat te maken, gaat ook de hoofdtelefoon uit. Vervolgens is één van de schelpen naar binnen te draaien waardoor het geheel erg klein opvouwt. Het maakt niet uit welke schelp je de knik laat maken; het kan met beide. De materialen zijn erg robuust. De stoffen afwerking is een kwestie van smaak maar zorgt ook voor een onopvallende uitstraling. De rechter schelp heeft diverse knoppen voor bediening van volume, tracks en geluidsonderdrukking.

Geluid

Hoeveel techniek er ook in een hoofdtelefoon zit en hoeveel functies er mogelijk zijn, is allemaal interessant maar het draait vooral om de geluidskwaliteit. De Elite 85H klinkt erg goed. De meeste hoofdtelefoons met ruisonderdrukking klinken ietwat electronisch; deze Jabra klinkt gewoon lekker alsof het een open hoofdtelefoon is. Lekker ruimtelijk en met goede definitie en plaatsingen het hoog. Het laag is voldoende maar zal een liefhebber van Beats hoofdtelefoons niet bekoren. Het klinkt eerder audiofiel. Deze doelgroep zal het midden iets te dun vinden waardoor de hoofdtelefoon erg droog klinkt. Het is een kwestie van smaak maar Jabra heeft er duidelijk werk van gemaakt om te voldoen aan de Deense traditie qua weergave van geluid; erg strak en zo natuurgetrouw mogelijk zonder allerlei hoorbare trucjes. Hierdoor is de hoofdtelefoon ook prima als gewone huiskoptelefoon te gebruiken.
Stacks Image 662

Technologie

Deze hoofdtelefoon zit ramvol technologische snufjes. De bluetooth verbinding behoort tot de betere waardoor de Elite 85H op grote afstand van de smartphone te gebruiken is. Zonder problemen kan je door het huis of vliegtuig lopen zonder een stotterende audioverbinding. De intelligente Active Noise Cancellation (ANC) reageert op de omgeving en schakelt zichzelf in als het ongewenst achtergrondgeluid detecteert. Je kan overigens in de instellingen aangeven of dit automatisch moet of niet. Persoonlijk vind ik het automatisch schakelen minder prettig. De hoofdtelefoon bevat 8 microfoons. Daarvan worden er 4 gebruikt om het omgevingsgeluid te analyseren. De andere microfoons zijn voor spraak en commando herkenning. Met één druk op de knop heb je toegang tot Amazon Alexa, Siri® en Google Assistant™. Met spraak kan je deze assistenten opdrachten geven om bijvoorbeeld afspraken te plannen, evenementen in de buurt te zoeken of berichten te laten voorlezen.

Conclusie


De Jabra Elite 85H is een heerlijke alleskunner. Voor op reis of de dagelijkse woon/werk trip, maar ook om op de bank lekker naar muziek te luisteren. Dankzij de weerbestedigheid kan je de Elite 85H ook buiten gebruiken. Het comfort en de veelzijdigheid maken de hoofdtelefoon een absolute aanrader.
© 2004-2022 ID-Tank