DXO One camera dankzij firmware update echt bruikbaar
Stacks Image 437

DXO One

De compact camera anno nu

Eind vorig jaar werd de DXO One camera aangekondigd. Sinds begin dit jaar is de camera te koop. Het is een mini camera met reusachtige mogelijkheden. De lens legt op de sensor beelden vast in de hoogst mogelijke kwaliteit. Om beelden te beoordelen of te delen sluit je de camera aan op een iOS apparaat. Aangesloten kan de camera ook de iPhone of iPad als live viewer gebruiken. Dit gebruik bleek in de praktijk niet geheel handig. Relatief veel reviews zijn dan ook een beetje teleurgesteld in het gebruik van de DXO One. Maar daar is sinds deze maand verandering in gekomen.
Stacks Image 648
Vormgeving
In een fraai vormgegeven behuizing van slechts 67.5 x 48.85 x 26.25 mm zit een 1 inch CMOS - BSI sensor; een 32mm equivalent f 1.8 lichtgevoelige lens; micro SD kaart opslag; een accu en een info display. Het apparaatje is werkelijk een fraai voorbeeld van industriële vormgeving met oog voor detail en kwaliteit. Bij het openen van de lens komt een lighting connector vrij om te koppelen met een iOS apparaat. Het is wel even een kwestie van de gebruikshandleiding lezen. Geen kracht gebruiken. Bij de juiste handeling werkt het probleemloos. Wij sluiten hem aan op een iPhone 6s. Direct vertelt de telefoon dat we een DxO app moeten downloaden. De app is voorbeeldig met heel mogelijkheden voor fotograferen met handmatige instellingen. De lighting verbinding moet op papier tien keer sneller zijn dan de snelste wifi verbinding. In de praktijk is het verschil dag en nacht met alle draadloze lenzen. De informatieoverdracht tussen camera en iPhone of iPad voelt als heel natuurlijk en zonder noemenswaardige vertraging.
De connector zit in een draaischijf die het mogelijk maakt de iPhone of iPad te kantelen, zoals je tegenwoordig met de meeste displays van cameras kan doen. Even de camera omdraaien en je kan prachtige selfie beelden schieten. De DxO One fotografeert JPG en RAW en filmt 1080p/30 en 720p/120 videos op de micro SD kaart. Een snel opslag medium is cruciaal. Wij gebruikten een voor de test beschikbaar gestelde class10 micro SD kaart. Een snel opslag medium is wel van belang met de DxO One.
Stacks Image 440
Het verschil
Het gebruik van de DXO One met een iPhone blijkt in de praktijk wat minder handig dan gedacht. De koppeling vraagt om gebruik met twee handen en de accuduur is niet echt perfect. Sinds maart heeft DXO echter een firmware vrijgegeven die het gebruik dramatisch verbeteren. De beelden waren al mooi, maar het gebruik in de praktijk dus wat onhandig. Nu is het met de nieuwe firmware update mogelijk om het pixel schermpje als een viewer te gebruiken. Verwacht geen beeld, maar een soort spijkerweergave van de beeldcompositie. Eigenlijk voldoende om nu te weten wat te fotografeert of filmt.

Conclusie
De beelden van de DXO One zijn werkelijk top maar de accuduur mag beter. Een dag een popfestival vastleggen is helaas net niet mogelijk. Een usb accupack blijft dus noodzakelijk. Het is wachten op de DXO One versie 2. Daar moet wat ons betreft een schroefdraad in en een verwisselbare accu. Dan is de DXO One het maatje wat je over mee naar toeneemt.
© 2004-2022 ID-Tank