November Gadgets | The Gadgetman


hero3


GoPro hulpjes


Professionele moves met een mini camera
De GoPro Hero camera’s hebben het voor iedereen mogelijk gemaakt om actie spectaculair vast te leggen. Hét media moment van 2012 was tot op heden zonder twijfel de record sprong van Felix Baumgartner. Deze sprong is geheel met GoPro camera’s vastgelegd. En juist nu komt GoPro ook nog eens met een nieuwe camera die de HD mogelijkheden van de meeste camera’s zelfs overstijgt: de Hero3 Black Edition. Ongetwijfeld later meer over de Hero3 op deze site. Maar ook met de huidige GoPro camera’s, Hero en Hero2 is ongelooflijk veel mogelijk. Maar wat als je arm niet stabiel genoeg is, je over een hek wilt filmen en een fraaie pan beweging wilt maken? Gelukkig zijn daar perfecte GoPro maatjes voor. Hier de top 3.


GoPro_Smoothee

1: Tiffen Smoothee Steadicam
Op de CES2012 introduceerde Tiffen een Steadicam systeem voor iPhone en GoPro. Steadicam is de merknaam voor stabilisatie producten voor de professionele markt. Steadicam is zo’n beetje de standaard. Er zijn veel stabilisatie producten voor de iPhone en GoPro camera’s. Het zijn immers de meest populaire camera’s in verkochte aantallen. Klein in formaat en behoorlijk krachtig in mogelijkheden. Alleen lopen en filmen is een dodelijke combinatie als het om aanschouwbaar resultaat gaat. Door het gebrek aan (goede) stabilisatie in de iPhone en GoPro camera’s resulteert filmen tijdens het lopen altijd in schokkerig beeld. Er zijn diverse trucs en productjes die dit verhelpen. Allen geinspireerd op het principe van de professionele Steadicams. De Smoothee is hoogwaardig afgewerkt en werkt uit de doos met een iPhone of GoPro. Het gehele systeem is er - af fabriek - op afgesteld. En die afstelling luistert juist zo nauw bij stabilisatie systemen. De zwaartekracht moet het werk doen, maar perfecte centrering van het gewicht is dan cruciaal. Met de Smoothee zijn slechts miniscule aanpassingen nodig met de ingebouwde knoppen. Tiffen heeft een prima video handleiding gemaakt die eigenlijk bijna overbodig is. Het enige nadeel is dat je weer een apparaat in de koffer moet meenemen. Maar voor die fraaie shots door een straat of over een strand zijn vast de moeite waard.

MobiSlyder

2: MobiSlyder
Langzaam van links naar rechts (of andersom) bewegen met de camera, creert snel extra diepte en dynamiek in een shot. Voor dergelijke „pans” gebruikt met in de professionele wereld een rails met karretje. Een rails is echter erg onhandig mee te nemen als hobbyfilmer en vaak te duur. GlideTrack was de eerste die met een slimme, eenvoudige robuuste oplossing kwam. Een professioneel railsysteem dat op een statief gemonteerd kan worden en door de lengte precies genoeg is voor shots van ongeveer 10 seconden panning. De makers van dit commercieel succesvolle systeem hebben nu de MobiSlyder gemaakt. Weer net wat goedkoper en lichter dan de originele GlideTrack. Helaas zijn de adpaters voor iPhone en pocketcamera van speelgoed kwaliteit. Die kan je zo weer in de doos opbergen. Met de GoPro mount is een prima opstelling te maken op de MobiSlyder en fraaie shots te maken. Helaas maakt het schuiven wel te veel lawaai zodat een soundtrack altijd noodzakelijk is. De makers hebben nog wat puntjes op te lossen.


QuickPod-actie2

3: QuickPod DSLR
Er zijn al heel wat mini monopods die als een uitschuifbaar systeem het mogelijk maken om jezelf te filmen; over obstakels heen te filmen en heel wat onverwachte filmposities in te nemen. De QuickPod is net als de MobiSlyder en Smoothee van een fabrikant die de eerste in de categorie maakte en inmiddels heel wat verbeteringen heeft doorgevoerd. Zo is de nieuwe QuickPod DSLR van robuust maar tevens lichtgewicht materiaal. Een spiegeltje geeft een idee van het shot als je jezelf filmt. Extra handig is de optie om een Manfrotto driepoot onder de QuickPod te schroeven. Zo creeer je een handsfree monopod oplossing. Ik zou wel in de buurt blijven staan. In het voorbeeldfilmpje is met de QuickPod over een 2 meter hoge omheining gefilmd om de indruk te geven dat de filmer aan die kant van het hek staat. De QuickPod is zonder twijfel het makkelijkst mee te nemen van de GoPro hulpjes en het meest veelzijdig.
Clicky Web Analytics