Canary camera en beveiliging in huis
Stacks Image 437

Canary camera en beveiliging

Een wakend oog in huis (en kantoor)

Eindelijk is de Canary bewaking camera beschikbaar in Nederland. Al twee jaar zagen we dit fraai ontworpen product op beurzen in Berlijn en Las Vegas. Het was de eerste camera die er niet bedreigend uitziet. Withings, Netatmo en MyFox waren echter eerder in Nederland beschikbaar. Nu is er dan de Canary in Nederland. Was het de moeite van het wachten waard of is hij nu al achterhaald?
Stacks Image 936
Canary
Er zijn momenteel talloze oplossingen om een camera in huis te plaatsen. De Dropcam (overgenomen door Nest) was de eerste camera die begreep hoe het moet. Haarscherp beeld, fraaie vormgeving, super app en eenvoudige bediening en installatie. De MyFox is de eerste camera die snapt dat je het prettig kan vinden dat de lens fysiek gesloten is wanneer je thuis bent. De Canary is zo ontworpen dat hij niet opvalt als camera in huis. Een dikke maand stond hij onopgemerkt in onze test omgeving zonder dat iemand door had dat er een camera stond. Het lijkt het zoveelste elektronische product wat iets doet in huis, maar wat. Het zou een opslag apparaat kunnen zijn of een wifi versterker. In het ontwerp zit de camera zo fraai verwerkt, dat niemand direct de link legt naar een camera. Alleen 's avonds zijn de infrarood lampjes duidelijk zichtbaar en valt het product wel op in een donkere omgeving.
Stacks Image 963
Gemak
Anno 2016 hebben electronica fabrikanten eindelijk begrepen hoe het moet. De Canary kan iedereen installeren. De app legt duidelijk uit welke stappen te volgen. Stroom aan, kabel er in of linken met wifi netwerk, account aanmaken en je bent eigenlijk al klaar. Alles gaat wel in het Engels, maar de plaatjes en filmpjes maken alles duidelijk. In een kwartiertje heb je een bewakingscamera in huis. Via de app zijn de drie modi te selecteren. Privacy; alarmloos en volledig op scherp. In de privacy modus filmt de camera niet. Althans dat moeten we dan vertrouwen van de makers. Dat kan wel een dingetje zijn voor wie Canary niet op hun woord geloofd. In de alarmloze stand filmt de camera elke beweging maar gaat er geen alarm af. De bewegingsdetectie werkt prima. Super handig om zo'n camera in huis te hebben wanneer je bijvoorbeeld tieners hebt die laat thuis komen. Je gaat gewoon slapen en wanneer je wakker wordt, check je de app en zie je of iemand thuis is gekomen. Ook voor wie overdag op afstand het huis in de gaten wil houden is live meekijken erg gemakkelijk en haarscherp. Zo zie je bijvoorbeeld wat de huisdieren overdag zoal uitspoken. Alle beelden worden 24 uur bewaard. In de interface is snel en duidelijk de relevante opname te selecteren. Dat hebben we in veel andere apps minder goed gezien. Natuurlijk wil Canary ons verleiden tot een abonnement. Wij hebben genoeg aan de 24 uur opslag.
Stacks Image 960
Intelligent
De Canary is meer dan een camera. In de behuizing zit ook een sensor voor temperatuur, luchtvochtigheid en luchtkwaliteit. Eigenlijk erg vergelijkbaar met de Netatmo. Daar zit dan additioneel ook een weergave van het geluidsvolume in de app. Dat ontbreekt in de Canary interface. Dat is jammer, want het systeem zou het wel kunnen. Erg handig is dat als bijvoorbeeld de buren klagen over blaffende honden. Je zou dan direct de feiten in jouw app hebben. Dat mist de Canary dus, maar wel zijn er grafieken voor luchtkwaliteit, luchtvochtigheid en temperatuur. Het is jammer dat Canary (nog) geen triggers heeft op het If This Then That platform. Je kan wel het alarm van de Canary laten afgaan door een andere trigger. Liever zouden wij het HUE licht aan willen laten gaan wanneer er beweging detectie is. Overigens gaat alle bediening middels de app. De canary heeft geen display, maar een magisch licht wat onder het product op het oppervlak schijnt. Een gekleurde cirkel geeft aan in welke modus het apparaat staat.
Canary is zo ontwikkeld dat het patronen in huis leert herkennen, zodat er intelligente meldingen binnenkomen als er écht iets gebeurt. Het bedrijf verwerkt per dag twee keer zoveel videomateriaal als YouTube en de gemiddelde gebruiker controleert drie à vier keer per dag zijn huis via de app. De beelden worden versleuteld naar de Canary servers gestuurd en het bedrijf zegt nooit beelden te bekijken of met derden te delen.
Stacks Image 691
Conclusie
De Canary camera met ingebouwd alarm is gemakkelijk te installeren en in gebruik. Het ontwerp zorgt dat het niet echt opvalt in een moderne inrichting. De beelden zijn haarscherp en gemakkelijk via de app op te roepen. Voor een dikke 200 Euro heb je een top bewakingssysteem met sirene en direct oproep bij alarmering. Ook voor huiselijke activiteiten terug kijken is de camera een aanrader.

Canary is in de Benelux verkrijgbaar voor een adviesprijs van € 219,- inclusief BTW en is vanaf vandaag verkrijgbaar bij Bol.com, Capi, Coolblue, de Apple-store en de Canary-website.
© 2004-2022 ID-Tank